Meteorický roj Perzeíd dosiahne dnes pred polnocou svoje maximum

12.08.2009 Celý región

Londýn 12. augusta (TASR) - Aj tento rok bude zreteľne viditeľný meteorický roj Perzeíd, ktorého vrchol sa očakáva práve dnes.
Meteorický roj by mal byť najaktívnejší pred dnešnou polnocou. Perzeidy pozostávajú z prachu, ktorý vo svojej dráhe zanecháva kométa Swift-Tuttle. Tieto prašné zrniečka ponúkajú podivuhodné meteorické divadlo narážaním do atmosféry našej planéty. Trením o vzduch sa následne rozžeravia a vyparia sa, pričom na oblohe vytvoria svetelnú čiaru.
Počas maxima sú na oblohe viditeľné desiatky meteorov za hodinu. Zem totiž 12. augusta prechádza cez najhustejšiu časť chvostu tejto kométy, vysvetlil pre spravodajskú stanicu BBC expert amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Cooke.
Meteory zdanlivo vyletujú zo súhvezdia Perzea, z ktorého je preto odvodené aj ich pomenovanie. Prvé zmenky spojené s Perzeidami pochádzajú od čínskych hvezdárov z roku 36 n.l. Medzi 8. 11. storočím potom vznikali pravidelné čínske, japonské a kórejské pozorovania tohto úkazu, medzi 12. a 19. storočím sa však spomínajú len zriedkavo.
Keďže sú činné okolo 10. augusta, ľudovo sa Perzeidy nazývajú aj slzy svätého Vavrinca, alebo padajúce hviezdy.
 

Vyberte región